Home > Recomandari > Afla totul despre lentilele de contact moi de unică folosinţă

Afla totul despre lentilele de contact moi de unică folosinţă

March 27th, 2012

Lentilele de contact sunt folosite pentru a corecta defiecientele de vedere, din motive ce tin de cosmetica si look sau din motive terapeutice. Oamenii aleg sa poarte lentilele de contact din foarte multe motive.
Desi lentilele de contact moi de unica folosinta nu au început sa fie folosite decât la sfârsitul anilor ’90, au existat dintotdeauna încercari ale cercetatorilor de a crea lentila de contact cea mai confortabila, cea mai comoda, cea mai igienica si cea mai sanatoasa din punct de vedere ocular.
Daca te gandesti sa faci o schimbare de look renuntand la ochelari, lentilele de contact sunt o optiune la indemana, iar prescriptorii de astazi au la îndemâna o gama variata de lentile de contact moi de unica folosinta.
Varietatea de parametri, design, tehnologii satisface majoritatea nevoilor purtatorilor, fiecare individ având nevoie de o prescriptie personalizata, care sa acopere atât nevoia sa de corectie cât si cerintele sale legate de anatomia oculara, stilul de viata si conditiile de munca.
Lentilele de contact de unica folosinta reprezinta o categorie aparte de mijloace de corectie. Beneficiile majore ale lentilelor de unica folosinta constau, pe de o parte, în eliminarea riscului de iritatii oculare, neexistând suficient timp pentru depunerile de proteine si calciu, pe de alta parte vizeaza persoanele care nu doresc sa aiba grija întretinerii lentilelor sau care sunt alergice la componente din solutiile de întretinere. Sunt indicate si la persoanele cu alergii sezoniere, timpul de purtare al unei perechi fiind de maxim 12 ore dupa care se arunca si se elimina riscul de încarcare a suprafetei cu diversi alergeni care sa induca simptomatologia specifica.
De regula, lentilele se aplica in coltul interior al ochiului. In acest timp ochiul este tinut deschis, iar privirea indreptata catre coltul exterior. Pentru indepartarea lentilelor, indreapta-ti privirea catre coltul interior al ochiului, tine ochiul larg deschis si directioneaza lentila cu ajutorul degetului aratator catre coltul exterior al ochiului. Apoi, apasa lentila si ea se va desprinde.
Cui se adreseaza lentilele de contact de unica folosinta?
Tuturor celor care au nevoie de corectie si opteaza pentru lentilele de contact!
Si în special persoanelor cu un stil de viata activ, persoane dinamice care apreciaza comoditatea si confortul, nu doresc sa se complice cu întretinerea lentilelor de contact, apoi celor cu alergii sezoniere si sensibile la anumite ingrediente din solutiile de întretinere si bineînteles tuturor celor care apreciaza libertatea si flexibilitatea pe care le ofera lentilele de contact de unica folosinta.
Lentilele de unica folosinta si sportul
Specialistii oftalmologi trebuie sa recomande un mijloc de corectie optica personalizat, fiecarui sportiv în parte, în functie de sportul practicat si corectia necesara.
Mijloacele de corectie a viciilor de refractie pot avea un impact profund asupra performantelor sportivilor. Nu e acelasi lucru daca un jucator de tenis de exemplu, anticipeaza mingea trimisa de adversar dar nu o poate vedea clar. În acelasi caz, e un lucru total diferit daca un jucator de tenis poarta ochelari pe parcursul meciului, sau daca foloseste lentile de contact. La fel se întâmpla si cu sporturile de iarna.
Multi sportivi entuziasti sunt mai încântati sa foloseasca lentile de contact în locul ochelarilor, chiar si numai pe perioada practicarii diferitelor activitati sportive, cazuri în care lentilele de contact de unica folosinta sunt cele mai potrivite.
Se stie ca nu este recomandata purtarea lentilelor de contact la înot, pentru ca pe de o parte exista riscul pierderii acestora în apa, pe de alta parte clorul si microorganismele din apa se pot depune pe lentile, crescând riscul de infectii si iritatii oculare.
Cei care practica înotul de performanta, surf, sau alte sporturi de apa nu trebuie sa mai poarte grija ochelarilor. Lentilele de contact de unica folosinta ar fi varianta de compromis în acest caz, în mod obligatoriu împreuna cu ochelarii de înot, perechea respectiva de lentile urmând a se arunca imediat dupa iesirea din apa.
Lentilele de unica folosinta si calatoriile
Lentilele de unica folosinta sunt recomandate chiar si purtatorilor uzuali de lentile de contact de înlocuire frecventa la 2 sau 4 saptamâni. De ce? Pentru ca în cazul calatoriilor, excursiilor, vacantelor este extrem de convenabila utilizarea lentilelor de contact de unica folosinta. Nu necesita transportul de solutie de întretinere, riscul pierderii lentilelor de contact în apa etc. este irelevant în conditiile existentei unor perechi noi, sterile de lentile si nu în ultimul rând eliminam riscurile de iritatii si infectii oculare în conditii de praf, umiditate crescuta sau la plaja cu nisip.
Beneficiile lentilelor de unica folosinþa ofera o vedere impecabil de clara în orice conditii si confort deosebit la purtare indiferent de activitatea purtatorului ofera un câmp vizual largit, nelimitat de bratele ramei nu aluneca de pe nas, nu se aburesc si nu se pateaza precum ochelarii pot îmbunatati capacitatea de a aprecia corect distanta si viteza obiectelor sau a persoanelor (la sport, la condus pe timp de noapte) pot fi purtate usor cu diversi ochelari de protectie (înot, ski, ochelari de soare) se elimina riscul vatamarii datorate ruperii ramei sau spargerii lentilelor de ochelari. Miopia este un defect al vederii care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanță mai mare. Cele mai comune forme de tratament includ purtarea ochelarilor și a lentilelor de contact (doar cu lentile divergente).

Daca doresti lentile de contact, fie ca sunt medicale, fie ca sunt doar pentru a-ti schimba culoarea ochilor, trebuie sa primesti acceptul medicului, iar in cazul celor medicale acesta va stabili dioptria si tipul de lentila. Indiferent de activitatea sa, purtatorul de lentile de contact trebuie sa utilizeze lentilele la îndrumarea unui specialist oftalmolog si trebuie sa respecte modul de purtare si masurile de igiena recomandate.

sorin Recomandari , , , , ,

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.