Home > Diverse > Suplimentele pentru slabit nu au niciun efect

Suplimentele pentru slabit nu au niciun efect

August 9th, 2010

Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii in urma Congresului International de Obezitate, desfasurat la Stockholm saptamana trecuta. Afla ce suplimente au testat si care s-au dovedit a fi o minciuna.

Specialistii au analizat cele mai cunoscute suplimente pentru slabit care exista pe piata si nu au gasit nicio dovada care sa ateste eficienta acestora in procesul de slabire. Prin urmare, daca ti-ai pus toate sperantele in mana unui supliment pentru slabit, nu-ti face mari iluzii, deoarece expertii sustin ca au doar un efect placebo.

“Exista o sumedenie de suplimente pe piata care pretind ca te ajuta sa slabesti, mizand pe diverse mecanisme de actiune. Spre deosebire de medicamentele pentru slabit, acestea nu necesita studii care sa le ateste eficienta inainte de a fi plasate pe piata din intreaga lume”, atentioneaza medicul german Thomas Ellrott, managerul Institutului pentru Nutritie si Psihologie din cadrul Universitatii din Göttingen. Doar cateva dintre aceste suplimente au fost supuse unui studiu clinic, insa piata se largeste foarte mult, adauga medicul german care sustine necesitatea unei evaluari stiintifice riguroase pentru a stabili exact beneficiile pe care le aduc aceste produse.

Au testat 9 suplimente care sunt foarte vandute

Intr-un studiu clinic randomizat si controlat, echipa condusa de dr. Ellrott a studiat efectele a noua suplimente pentru slabit pe care le-au comparat cu cele obtinute in urma administrarii unui tratament placebo. Suplimentele vizate au fost: L-carnitina, poliglucozamina, cele care contin pulbere de varza, pudra din samburi de guarana, extract de fasole, extract din din radacina de Konjac, pastilele cu fibre alimentare, formulele cu alginat de sodiu si extractele de plante selectate.

Pentru a verifica efectul lor, expertii le-au testat pe 189 de pacienti obezi si supraponderali care au primit fie unul dintre aceste suplimente, fie pastile cu efect placebo. Experimentul s-a intins pe o perioada de opt saptamani, dozajul fiind atent controlat si stabilit in functie de indicatiile precizate pe ambalaje. 

1 – 2 kg pierdute dupa 2 luni, in functie de fiecare supliment

Rezultatele arata ca in functie de fiecare supliment, pacientii au slabit intre 1 si 2 kilograme, acelasi efect fiind constatat si in cazul persoanelor care au luat pastilele cu efect placebo. “Majoritatea studiilor efectuate pana acum au examinat cate un singur produs. Studiul de fata este primul care a inclus noua suplimente pentru slabit cu un mecanism de actiune diferit si a ajuns la concluzia ca niciunul nu are efectele pretinse de producator”, precizeaza dr. Thomas Ellrott. 

Suplimentele cu ceai verde, pe lista neagra

Un alt studiu prezentat la Congresul International de Obezitate a adaugat si alte suplimente pe lista neagra a produselor care nu au niciun efect garantat de producator. Astfel, echipa condusa de medicul britanic Igho Onakpoya de la Universitatea din Exeter si Plymouth a elaborat o lista cu alte suplimete pentru slabit ineficiente: cele cu crom picolinat, efedra, portocale amare, acid linoleic conjugat, calciu, guma guar, glucomanan, chitosan si ceai verde. “Nu avem nicio dovada clara ca oricare dintre aceste suplimente pentru slabit constituie un tratament adecvat pentru scaderea in greutate. Multi oameni considera ca aceste suplimente le ofera o <scurtatura> catre silueta mult dorita, insa in realitate sunt o cheltuiala inutila de bani cu rezultate nesatisfacatoare”, specifica dr. Igho Onakpoya. Ba mai mult, specialistii au constatat in unele situatii aparitia unor efecte adverse si sustin necesitatea unor cercetari aprofundate pentru a verifica siguranta utilizarii lor.

sorin Diverse , ,

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.