Home > Gadget > Smartphone. Telefoane “deştepte” pe bani mai puţini

Smartphone. Telefoane “deştepte” pe bani mai puţini

Cei care îşi doresc un telefon nou, însă nu sunt dispuşi să cheltuiască o avere pentru a beneficia de un model de ultimă generaţie, pot alege dintre modelele mai vechi, la preţuri mult mai mici. Pentru bugetele „alterate” ale cumpărătorilor în vremuri de criză un preţ de peste 2.000 de lei este mult prea costisitor.

Şi totuşi, dacă trebuie să achiziţionaţi un nou telefon mobil – din diverse motive obiective -, aţi putea să vă îndreptaţi atenţia asupra unor modele mai vechi (lansate în a doua jumătate a anului 2008 sau în primele luni ale lui 2009), care au preţuri sub 1.000 de lei, fără a fi nevoiţi să încheiaţi un contract cu un operator de telefonie mobilă. Multe au touchscreen sau o tastatură completă şi oferă o gamă variată de funcţii, astfel încât îi pot satisface chiar şi pe cei mai pretenţioşi utilizatori.

Comunicare la maximum

Încă de acum doi ani, posibilitatea de a primi şi trimite e-mail-uri cu ajutorul telefonului mobil a migrat de la telefoanele destinate celor cu bugete foarte mari către modelele mai accesibile utilizatorului de rând. Astfel, marea majoritate a telefoanelor lansate din 2008 încoace permite configurarea mai multor conturi de e-mail, astfel încât puteţi fi în legătură cu prietenii oriunde. Cele patru telefoane selectate de noi includ această funcţie, singura diferenţă fiind făcută de modalitatea în care se scrie textul: cu o tastatură normală de telefon (în cazul modelului Samsung B5722) sau QWERTY (în cazul celorlalte trei). De menţionat că în cazul telefonului LG KM900 Arena tastatura completă (QWERTY) apare numai în momentul în care utilizatorul ţine aparatul în poziţie orizontală, iar la modelul HTC Touch 2 ea este folosibilă numai cu ajutorul stylus-ului inclus în pachet. Aplicaţiile Facebook şi Twitter nu puteau lipsi nici ele. Fiind însă modele mai vechi, telefoanele nu vin cu acestea preinstalate însă, pe internet se găsesc diverse aplicaţii pentru a avea acces la cele două reţele de socializare. Mai multe aplicaţii puteţi găsi pe site-ul www.getjar.com.

Puterea multimedia

„Mulţi dintre cei care achiziţionează un telefon mobil se uită şi la funcţiile multimedia. «Face poze bune sau clipuri video ?» este întrebarea pe care mulţi clienţi mi-o adresează”, explică un vânzător dintr-un magazin de profil care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Acesta este de părere că mulţi români s-au obişnuit să folosească telefonul pentru mai mult decât pentru ce a fost inventat el. Dintre cele patru modele selectate, cele mai performante la categoria servicii multimedia sunt HTC Touch 2 şi LG KM900. Acesta din urmă are o cameră foto de 5MP şi realizează clipuri video la o rezoluţie de 720×480 pixeli, ceea ce asigură o calitate optimă. Clipurile pot fi uşor încărcate pe YouTube, în timp ce fotografiile pot fi uşor transmise către conturile Picasa sau Flickr. 

Aplicaţiile Facebook şi Twitter nu puteau lipsi nici ele. Fiind însă modele mai vechi, telefoanele nu vin cu acestea preins-talate. Acestea pot fi descărcate de pe internet.

HTC Touch 2

Ecran: TFT, full touchscreen, 65.000 de culori

Conectivitate: GPRS/HSDPA

Wireless: da

Bluetooth: da

Cameră foto: 3,2 MP, rezoluţie maximă 2048 x 1536 pixeli

Înregistrare video: da

GPS: A-GPS

Sistem de operare: Windows Mobile

Preţ: 939 lei, la emag.ro

LG KM900 Arena

Ecran: TFT, full touchscreen, 16 milioane de culori

Conectivitate: GPRS/EDGE/HSDPA

Wireless: da

Bluetooth: da

Cameră foto: 5 MP, rezoluţie maximă 2592 x 1944 pixeli

Înregistrare video: da, rezoluţie de 720 x 480 (30 fps)

GPS: A-GPS, Google Maps

Preţ: 975 lei, la pcgarage.ro

Nokia E63

Ecran: 2,36 inci, TFT, full touchscreen, 16 milioane culori

Conectivitate: GPRS/EDGE/HSDPA 7,2Mbps

Wireless: da

Bluetooth: da

Cameră foto: 2 MP, rezoluţie maximă 1600 x 1200 pixeli

Înregistrare video: da, rezoluţie de 320 x 240 (la 15 fps)

Preţ: 680 lei, la cel.ro

Samsung B5722 (dual SIM)

Ecran: 2,8 inci, TFT, full touchscreen, 256.000 culori

Conectivitate: GPRS/EDGE

Wireless: nu

Bluetooth: da

Cameră foto: 3,2 MP, rezoluţie maximă 2048 x 1536 pixeli

Înregistrare video: da, rezoluţie de 320 x 240

GPS: nu

Preţ: 700 lei, la cel.ro

sorin Gadget , , ,

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.