Home > Diverse > Scapa de nisipul la rinichi

Scapa de nisipul la rinichi

July 21st, 2010

Simptome. Boala se manifestă prin dureri la nivelul spatelui ce iradiază spre organele genitale. În funcţie de dimensiunea lor, calculii renali pot fi distruşi cu aju­torul undelor de şoc, al endoscopului, cateterului sau prin operaţie.

Pietrele de dimensiuni mai mici care se gă­sesc la nivelul ri­ni­­chilor se pot eli­mi­na pe cale naturală, o dată cu urina, după ce ureterul a fost dilatat cu ajutorul unor medicamente. Un alt tratament sunt undele de şoc extracor­porale, care pulverizează pietre­le. „Se fac una-cinci şedinţe de ma­ximum 20 de minute, în funcţie de localizarea pietrei”, spune Mircea Penescu, medic nefrolog la Spitalul de Nefrologie „Carol Davila” din Bucureşti. Urete­roscopia, o altă tehnică, constă în introducerea unui endoscop special prevăzut cu o camera video prin uretră, care vizua­lizează calculul, şi, ulterior, extra­gerea acestuia fie integral, fie în bucăţi, după distrugerea lui. În cazul bolnavilor cu pietre mari, de volum crescut, medicii recomandă intervenţia chirur­gicală deschisă. „Metoda prin care tratăm un pacient depinde de mărimea pietrei, duritatea acesteia, de localizarea ei şi de starea pacientului”, spune Cris­tian Surcel, medic urolog la Spitalul Fundeni din Bucureşti. O altă metodă de distrugere a calculilor renali de peste 2,5 cm este nefrolitotomia percutanată, ce constă în introducerea unui cateter în rinichi ce vizualizează şi extrage sau distruge pietrele.

Febra poate indica o infecţie gravă

Durerile violente de la nivelul spatelui care iradiază spre or­ganele genitale pot indica pre­zenţa nisipului la rinichi. „Du­rerea este violentă, perioadele de acalmie fiind intercalate de episoade severe. Poate fi însoţită de greaţă, vărsături, balonări sau hipertensiune arterială. Când apare febra, bolnavul trebuie internat de urgenţă, pentru că urina suprainfectată se poate răspândi în tot organismul, du­când la pielonefrită acută obstructivă şi chiar la deces”, afirmă Cristian Surcel. Diag­nosticul bolii se stabileşte în urma unei radiografii reno-vezicale simple, ecografii sau tomografii computerizate.

Şi copiii pot avea litiază renală

Nisipul la rinichi apare atunci când substanţele din urină de­păşesc cantitatea la care rinichii reuşesc să le menţină în stare dizolvată. Depăşirea acestei con­centraţii conduce la cristalizarea acestor componente şi astfel apar microcalculii. „Litiaza re­na­lă poate să apară şi la copii, atunci când există malformaţii con­genitale sau/şi tulburări me­ta­bolice. Rezultate foarte bu­ne se obţin prin distrugerea calculi­lor prin ESWL (n.r. – metodă minim invazivă ce foloseşte undele de şoc)”, explică Surcel.  

Faceţi o ecografie pe an!

Pentru a preveni formarea de nisip la rinichi, medicii vă recomandă să faceţi o ecografie pe an. „Mulţi neglijează boala şi ajung cu rinichiul distrus , în momentul în care nu se mai poate face nimic şi acesta trebuie extirpat”, atrage atenţia Cristian Surcel. De asemenea, este bine să beţi peste doi litri de lichide pe zi (ceaiuri din plante, apă, supe), astfel încât cantitatea de urină eliminată zilnic să fie de peste un litru şi jumătate. În plus, nu abuzaţi de alimentele bogate în calciu şi vitamina C, precum lactate, brânzeturi ori ciocolată, cacao.

sorin Diverse , , , ,

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.