Home > Diverse > Plante care purifică aerul din casă

Plante care purifică aerul din casă

Pe lângă o pată de culoare, o doză de optimism şi o atmosferă mai prietenoasă, plantele ne pot ajuta să purificăm aerul gratuit. Asadar, nu doar de decor, ci si utile.

Dacă nu aveţi bani de cheltuit pe tot felul de purificatoare de aer şi dacă vă plac alternativele eco, exista o serie de plante care vă pot salva de cheltuieli şi care oferă, pe lângă aspect, şi o împrospătare a aerului din fiecare cameră.

Un secret, pentru a ajuta plantele iubitoare de lumină să se dezvolte, pe lângă punerea lor în fereastră, este plasarea într-o cameră în care pereţii sunt vopsiţi în culori deschise (de exemplu, alb sau galben). Aceste culori reflectă lumina în cameră şi ajută astfel plantele.

Una dintre cele mai populare plante din casele românilor – ficusul purifică aerul prin eliminarea toxinelor care pot fi în timp nocive pentru organismul uman.

Ficusul trebuie ţinut iarna în camera cea mai luminoasă din casă şi cât mai aproape de fereastră, iar vara trebuie ferit de soarele prea puternic din timpul amiezei. Cu cât are parte de mai multă lumină, cu atât frunzele sale sunt mai dese, aspectul mai plăcut, iar efectele terapeutice mai intense.

Feriga este eficace pentru eliminarea substanţelor poluante dintr-o casă. Contribuie la sporirea umidităţii din aer prin procesul de transpiraţie, nu are nevoie de multă lumină. Feriga de cameră se prinde mai ales primăvara (în lunile martie şi aprilie) sau în luna august, la sfârşitul verii. Această plantă se dezvoltă bine într-o atmosferă cu umiditatea relativă de peste 60-70%.

ATENŢIE dacă aveţi animale de casă. În special pisicile pot avea de suferit de pe urma ronţăirii frunzelor de ferigă, această plantă fiind toxică pentru ele.

Crizantemele absorb benzenul produs de fumul de ţigară, toxinele provenite de la imprimante şi fotocopiatoare, dar şi vaporii de la adezivi, vopsele, lacuri şi uleiuri industriale. Crizantemele sunt oarecum pretenţioase. Nu suportă întunericul, căldura uscata din interiorul apartamentelor sau excesul de apă. Udatul se face numai dimineaţa sau seara, pentru a preveni arsurile de pe frunze. Este o plantă care poate fi ţinută afară sau în casă. Cultivate în interior, crizantemele sunt vulnerabile la boli (făinare) şi dăunători (musculiţa albă, paianjenul rosu), motiv pentru care specialiştii vă recomandă să le stropiţi cu fungicide şi insecticide.

Deşi sunt scumpi, palmierii merită investiţia. Atenţie însă la camera unde alegeţi să-i instalaţi pentru că vor ocupa mult spaţiu şi în lipsa lui pot da aspectul de înghesuială. Palmierii reglează nivelul umidităţii şi sunt printre cei mai indicaţi pentru a purifica un apartament, aceştia eliminând numeroase substanţe chimice dăunătoare din aer.

Filodendronul (FOTO) este o plantă pentru camerele calde şi cu o umiditate mare. Sunt cele mai indicate plante pentru camerele în care se află o sobă, filodendronul eliminând formaldehida, toxina aflată în camere cu sobe cu gaz sau acolo unde se folosesc substanţe chimice de curăţare. Formaldehida se găseşte şi în mochete sau materialele din care sunt fabricate canapelele. În cazul în care vă expuneţi la o cantitate mare de formaldehidă într-un timp scurt, pot să apară iritaţii ale ochilor, nasului, gâtului sau pielii, dureri de cap sau tulburări ale somnului.

Orice plante aţi alege, trebuie să reţineţi că ele ziua elimină Oxigen, iar noaptea respiră ca orice organism viu şi consumă oxigenul. Dacă aveţi un dormitor mic, mai bine nu puneţi plante în el sau aveţi grijă să le mutaţi seara.

sorin Diverse , , , , , ,

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.