Home > Turism > Plaje apropiate, interesante si nevizitate

Plaje apropiate, interesante si nevizitate

June 28th, 2010

Visezi deja la mare şi întinderi aurii de nisip? Ţi-ai făcut bagajele de vacanţă? Gândul îţi prezintă plaje de vis unde n-ai să auzi vorbind româneşte. Selecţia este pur subiectivă, dar locurile – senzaţionale.

Există încă locuri magice în Europa. Există încă plaje pe care n-au ajuns invadatorii români, deşi destinaţiile sunt bătătorite de ai noştri. Grecia, Italia, Maroc, Turcia şi Croaţia ascund unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa şi Mediterană.

Navagio, Grecia. Situată în nordul insulei ioniene Zakynthos, plaja Navagio, numită până în anii 80 Agios Georgios, este astăzi printre cele mai cunoscute imagini ale Greciei. Şi-a căpătat noul nume după un naufragiu întâmplat în urmă cu mai bine de 20 de ani. Pe întinderea albă de nisip şi pietricele mici rotunde, a rămas azi mărturie a acelei nopţi doar Panagiotis, o navă construită în Scoţia în 1937, acum acoperită de rugină, care transporta ţigări de contrabandă. Nimeni nu ştie unde a dispărut echipajul în momentul naufragiului, dar frumuseţea plajei, peisajul suprarealist şi povestea locului atrag mii de turişti anual. Pentru a ajunge aici poţi lua un vapor din portul Zante, cu care faci înconjurul insulei într-o croazieră de o zi, sau, şi mai rapid, cu o barcă taxi, din Porto Vromi. Călătoria pe mare durează doar o oră şi 30 de minute. Dar, sincer, merită. Ar mai exista o variantă, dar asta înseamnă să nu atingi cu piciorul pietrişul alb – să admiri plaja de la o înălţime de 300 de metri, de pe o stâncă, într-un balconaş special amenajat pentru turişti.

Caprera, Sardinia. În nordul Coastei de Smarald, rivalizând în frumuseţe cu arhipelagul vecin Maddalena, se găseşte mica insulă numită Caprera, al cărei nume se leagă de părintele independenţei italiene, Giuseppe Garibaldi. Odinioară, probabil aici se bucura şi el de băile de soare şi de mare asemeni turiştilor îndrăgostiţi astăzi de micul colţ de rai. Dali ar fi iubit locul. Roci din granit, modelate de vânt şi de mare, contrastează cu apa verde intens de cristal. Ici şi colo, pete de vegetaţie tulbură întinderea de nisip. Seara însă, locul intră în posesia naturii – caprele Sardiniei cuceresc plaja iar spaţiul redevine sălbatic.
• El Gzira, Maroc. Numită şi Laghzira sau Legzira, această minune a naturii trebuie văzută. Situată la 150 de kilometri în sudul Agadirului, între Mirleft şi Sidi Ifni, întinderea de nisip auriu de la El Gzira este străjuită de faleze şi arcuri maiestuoase de piatră roşie născute din mare. Locul nu este unul turistic, aşa că sunt doar câteva hoteluri mici în zonă, dedicate amatorilor de surf. Frumuseţea ei uimitoare o transformă într-o experienţă de neuitat. Pentru a o descoperi, urmăreşte borna kilometrică care se află la 10 km nord de Sidi-Ifni. Ea îţi arată drumul. Plaja se găseşte în faţa insulei El-Gzira.

Ölüdeniz, Turcia. TripAdvisor.com, site-ul cu cea mai mare comunitate de turişti la nivel mondial, a situat Oludeniz în topul celor mai frumoase plaje din Europa. Aflat la 12 kilometri de Fethiye, golful – care în traducere liberă înseamnă “Marea Moartă” – este o rezervaţie naturală, în care nu sunt permise bărcile cu motor şi tot ce poate tulbura apa cristalină. Oludeniz este ideală pentru iubitorii de sporturi acvatice, dar şi aeronautice datorită peisajului extraordinar. Un sejur aici costă în iulie 550 de euro de persoană şi include 7 nopţi de cazare într-un hotel de patru stele, în regim all inclusive, fără bilet de avion.

Mlaska, Hvar, Croaţia. Pe insula croată a lavandei, a satelor pescăreşti, a vinului şi a soarelui – Hvar, aflată în top 10 insule ale lumii – se află Mlaska, o plajă situată la 4 km distanţă de portul Sucuraj. O plajă specială şi sălbatică, împărţită echitabil între nudişti şi turiştii care caută naturaleţea. Un camping a fost amenjat pentru a-i mulţumi pe călătorii dinamici şi rafinaţi, care găsesc aici condiţii la standarde europene, chiar dacă vin cu rulotele ori îşi doresc să se cazeze în bungalowuri.

sorin Turism , , ,

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.