Home > Barbati > Parfumurile: Ghid pentru barbati

Parfumurile: Ghid pentru barbati

Hainele atrag priviri dar un parfum bun poate întoarce capetele pe stradă. Cu toții știm puterea unui parfum bun, însă puțini sunt informați atunci când merg să-și cumpere unul.

Prețul parfumului nu sugerează neapărat cât de bine va mirosi pe tine. Un parfum scump poate trece neobservat, în timp ce unul ieftin poate atrage atenția unei încăperi întregi.

Deși țara parfumurilor este, cu siguranță, Franța, egiptenii au fost cei care au inventat conceptul de parfum.
Francezii și-au adus însă contribuția lor. Deoarece parfumurile nu obișnuiau să țină foarte mult, aceștia au inventat conceptul de layering (layer = strat eng.). Fiecare strat are rolul de a păstra mirosul mai mult timp. Vom vorbi despre asta mai încolo.

Alegerea parfumului perfect nu este lucru ușor. Trebuie să ții cont de mai mulți factori: concentrație, tipul tău de piele, posibile reacții alergice, ingrediente, esență și, nu în ultimul rând, de preț.

Concentrații

Pot exista mai multe concentrații ale aceluiași parfum, deosebindu-se prin procentul de compuși aromatici/uleiuri esențiale și, evident, prin preț.

Cel mai dens este parfumul pur, ce conține 22% compuși aromatici. Există foarte puține parfumuri pure pentru bărbați, și și acelea sunt destul de scumpe. Motivul este că o concentrație așa de mare este evitată de bărbați pentru că are ca și consecință un miros mult prea puternic. De fapt, asta e una dintre principalele diferențe între parfumurile de femei și ce e de bărbați: cele de femei sunt mai puternice, făcute să iasă mai mult în evidență.
Următoarea clasată este apa de parfum (fr. eau de parfum). E mai slabă decât parfumul, conținând 15-22% compuși aromatici.
Urmează apa de toaletă (fr. eau de toilette). Este mai slabă decât precedentele două, lucru reflectat în concentrația de compuși aromatici.
Urmează apa de colonie (fr. eau de cologne). Este destul de slabă – are 4% compuși aromatici. Mirosul durează de obicei doar câteva ore.
Ultima clasată este așa-numita apă rece (fr. eau fraîche). Este cea mai slabă, având 1-3% compuși aromatici.

De multe ori, producătorii de parfumuri folosesc proporții diferite pentru a lansa diferite concentrații ale aceluiași parfum. Motivul pentru care sunt comercializate sub același nume este acela că folosesc aceleași esențe de bază.

Ideea de bază când vine vorba de concentrații este că, cu cât concentrația este mai mare cu atât ține mai mult. În schimb și prețul este mai mare.

Esențe

 • Ferigă. Parfumuri ce conțin, în diferite proporții,  lavandă, mușchi de stejar și cumarin. Sunt foarte multe parfumuri bărbătești care se încadrează aici. cel mai cunoscut este Fougere Royale, lansat de Houbigant în 1982.
 • Florale.  Acestea sunt dominate de esența uneia sau a mai multor flori. Sunt purtate de către femei deci nu vom spune mai multe despre ele.
 • Orientale. Sunt esențe exotice, senzuale. Exemplu: Black Code de Armani.
 • Citrice. După cum le spune și numele, au un puternic miros citric. Primele ape de colonie scoase pe piață au avut acest miros citric, deoarece, datorită tehnilogiei limitate, erau ușor de extras. Exemplu: Ck One de Calvin Kelin.
 • Fresh. E o esență mai nouă. Conține esențe oceanice combinate cu citrice pentru a da senzația de prospețime.
 • Lemnoase. Această esență emană masculinitate. Fie îți place, fie nu. Data viitoare când intri într-un magazin de parfumuri, cere să miroși unul – vei înțelege la ce mă refer.
 • Condimentate. Combină esențe de vanilie cu esențe florale sau lemnoase.
 • Cyphre. Conțin amestecuri de mușchi de stejar, pachouli și bergamonte.
 • Aldehidice. Conțin o substanță chimică numită aldehidă, dându-le o notă “picantă”.
 • Piele. Acest tip de parfumuri conține un amestec de esențe de tutun și miere care se aseamănă cu mirosul de piele. Nu zice nu până nu miroși unul!

Notele esențelor

Orice parfum are trei note: notele de vârf, cele de mijloc și cele de bază.  Fiecare asemenea notă este de fapt, un amestec de esențe.

 • Notele de  vârf sunt cele pe care le simți imediat după aplicare.
 • Notele de mijloc intră în joc atunci când cele de vârf își pierd efectul, cam la 15 minute după aplicare.
 • După 30 de minute de la aplicarea inițială ai ocazia să simți notele de bază. Acestea preaiau ștafeta de la cele de mijloc și în funcție de combinație, pot ține până la câteva ore.

Paleta aromelor

Paleta aromelor e o clasificare mai nouă și ușor de ținut minte. Împarte toate esențele în 4 + 1 categorii: florale, orientale, fresh și lemnoase, cu feriga în mijloc. Aruncă o privire peste diagrama de mai jos:

Cât parfum să folosesc?

Când vine vorba de cu cât de mult parfum să dai pe tine, majoritatea bărbaților fac greșeala de a pune prea mult. Ideea de bază este ca parfumul să nu fie simțit decât la maxim 1-2 metri de tine, nu de cineva din celălalt colț al încăperii.

Cum mă parfumez?

Parfumul se aplică în punctele în care îți simți pulsul: după ureche, la baza gâtului și la încheietura mâinilor. Nu freca zonele parfumate pentru că vei altera mirosul.

Parfumuri naturale versus parfumuri artificiale

În compoziția unui parfum intră extrem de multe substanțe, unele dintre ele putând cauza alergii. Asta deoarece peste 90% din aceste substanțe sunt derivate ale unor substanțe petrochimice. Drept urmare, folosirea unor parfumuri poate cauza anumitor persoane mai sensibile simptome precum:

 • dureri de cap
 • greață
 • alergii la nivelul pielii
 • iritații ale ochilor, gâtului sau nasului.

Dacă ai asemenea probleme este recomandat să consulți medicul de familie sau dermatolog și să fii atent la substanțele trecute pe eticheta parfumului. Eventual poți duce eticheta la medic pentru a stabili la care din ingrediente ești alergic.
Dacă acesta conține substanțe precum toluene sau ketone și știi că ai mai avut probleme, poate e mai bine să nu cumperi.
În principiu, parfumurile naturale (cu alte cuvinte, cele ce conțin uleiuri esențiale naturale, produse pe baza florilor efective și a extraselor de plante) nu sunt cele pe care le găsești pe rafturile magazinelor. Odată cu terminarea celui de-al doilea război mondial a început producerea și comercializarea în masă a parfumurilor sintetice, fapt care continuă și astăzi.
Deoarece parfumurile naturale sunt greu de găsit, dacă crezi că vei avea sau ai avut probleme, îți recomand să:

 • alegi o concentrație mai mică de parfum
 • te ferești de compuși care sunt recunoscuți pentru faptul că pot cauza iritații: linalol, camfor, acetat de benzil, acetat de etil, alcool benzilic.

Care parfumuri durează cel mai mult?

Cât de mult durează mirosul de parfum depinde de la individ la individ. Practic depidne de felul cum compușii chimici din parfum interacționează cu persoana care îl poartă.
La unii poate dura mai mult, la alții mai puțin.
Sunt totuși câteva parfumuri care sunt recunoscute că țin mult pe oricine le poartă. Iată câteva exemple:
Rocabar de la Hermes – esență lemnoasă
Bel Ami, tot de Hermes – esență de lămâie cu tonalități lemnoase
Mémoire d’Homme de Nina Ricci – esențe lemnoase și condimentate

Ce parfum să port în funcție de sezon?

Parfumurile se evaporă mult mai ușor vara decât iarna. Din acest motiv, iarna se poartă parfumuri cu o concentrație mai mică, în timp ce vara e nevoie de ceva mai puternic.

Când vine vorba de esențe, vara ar trebui să porți parfumuri fresh, oceanice sau citrice. Spre exemplu: Cool Water de la Davidoff.

Iarna ar merge parfumuri condimentate sau cu esențe de mosc.

Schimbă parfumul

Fiind vorba de stil, îți recomand să schimbi parfumul din când în când, pentru varietate. Și ar mai fi un motiv: dacă folosești același parfum o perioadă îndelungată, vei ajunge să nu mai simți mirosul. Nu îți vei da seama de asta și vei ajunge să te dai cu din ce în ce mai mult, lucru ce va fi cu siguranță observat de cei din jur.

Se pot amesteca parfumurile?

Da, cu siguranță – se numește layering. Însă nu e un lucru ușor. Nu poți să iei parfumurile tale preferate și să te dai cu amândouă deodată.

Ce parfumuri sunt la modă?

Sunt câteva parfumuri care ies în evidență prin prisma încasărilor:

 • Pi de la Givenchy. Disponibil atât în varianta apă de toaletă cât și after shave. Aromele principale sunt citrice și lemnoase. Pot spune că este preferatul bărbaților în materie de parfumuri.
 • Eau Sauvage Eau de Toilette de Christian Dior
 • Acqua di Gio de Armani
 • AQVA pour Homme Marine de la Bvlgari

sorin Barbati , , , , , , ,

 1. ionut bz
  | #1

  interseant articol.pt un adolescent… cu atat mai mult ;) )

 1. No trackbacks yet.