Home > Barbati > Nivelul testosteronului influenţează somnul şi generozitatea bărbaţilor

Nivelul testosteronului influenţează somnul şi generozitatea bărbaţilor

Nivelul hormonului masculin începe să scadă din organismul bărbaţilor după vârsta de 30 de ani, susţin oamenii de ştiinţă.

Bărbaţii care se trezesc obosiţi dimineaţa ar putea avea un nivel scăzut al hormonului sexual – testosteronul. Aceasta este concluzia unui grup de cercetători de la Departamentul de Psihologie al Universităţii Montreal din Canada, relatează cotidianul britanic “The Telegraph”. Studiul a fost coordonat de Julie Carrier, profesor de psihologie în cadrul Universităţii Montreal.

Oamenii de ştiinţă susţin că au găsit o legătură între nivelul acestui hormon şi calitatea somnului sau numărul de ore dormite pe noapte. Potrivit cercetătorilor canadieni, nivelul testosteronului începe să scadă în rândul bărbaţilor care ajung la vârsta de 30 de ani. La aceeaşi vârstă, şi calitatea somnului are de suferit, astfel că în jurul vârstei de 50-60 de ani schimbările sunt dramatice, precizează specialiştii. Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au analizat nivelul testosteronului a 100 de bărbaţi trecuţi de vârsta de 30 de ani, în fiecare dimineaţă pe o perioadă de o săptămână.

Un alt studiu al specialiştilor de la Universitatea Claremont din Statele Unite ale Americii a arătat că nivelul testosteronului influenţează şi generozitatea bărbaţilor. Potrivit americanilor, un nivel ridicat al acestui hormon are ca urmare lipsa de generozitate. Cei mai generoşi sunt bărbaţii cu un nivel scăzut al testosteronului, au concluzionat oamenii de ştiinţă, care au testat 25 de bărbaţi.

Voluntarii au fost daţi fie cu un gel care abundă în hormon, fie cu o cremă neimpregnată cu testosteron, fiind supuşi apoi unor încercări care să determine nivelul generozităţii lor când vine vorba de a împărţi o sumă de bani.

Participanţii la studiu nu au ştiut cu ce cremă au fost daţi, motiv pentru care comportamentul lor a fost cel real, precizează cercetătorii americani. Un alt studiu, realizat în 2007, a scos la iveală faptul că şi oxitocina, un alt hormon, influenţează generozitatea. Administrată subiecţilor, hormonul a crescut nivelul generozităţii lor cu 80 la sută.

sorin Barbati , , , ,

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.