Home > Diverse > Modalităţi ieftine să îţi păstrezi casa curată

Modalităţi ieftine să îţi păstrezi casa curată

Menţinerea unei atmosfere curate şi proaspete în casă are un impact foarte mare asupra sănătăţii tale şi a familiei. Vestea bună este că poţi curăţa casa de microbi şi bacterii, fără să cheltuieşti o avere. Iată cinci modalităţi eficiente să îmunătăţeşti calitatea aerului din casă şi să îţi transformi căminul într-un loc sănătos, potrivit shine.yahoo.com.

O atmosferă curată. Este foarte important să păstrezi un aer cât mai curat în casă, deoarece praful, agenţi alergeni, poluarea şi substanţele chimice pot provoca astm, alergii şi alte probleme respiratorii pe care trebuie să le eviţi.

Praful şi molozul din covoare îţi pot afecta sănătatea, de aceea încearcă să dai cu aspiratorul cel puţin de două ori pe săptămână şi să cureţi sacul aspiratorului de fiecare dată. În plus, trebuie să ştergi şi praful de pe mobilă la fel de des.

Tot pentru a păstra un aer curat în casă, este bine să schimbi filtrele din aparatele de aer condiţionat de trei – patru ori pe an. În acest mod, aparatele vor funcţiona pentru mai mult timp şi mai bine.

Pantofii sunt o sursă de agenţi poluanţi şi alergeni pe care îi poţi aduce în casă de afară. De aceea, nu trebuie să intri niciodată cu pantofii murdari în sufragerie. Cel mai bine este să te descalţi la uşă ca să nu răspândeşti microbii în toată casa. Roagă-i şi pe musafiri să facă acelaşi lucru.

Fumul este principalul factor care determină apariţia astmului la copii, de aceea încearcă să nu mai fumezi în casă şi să îi rogi pe prieteni să se conformeze acestei reguli. Fumatul pasiv este foarte periculos pentru copii şi poate cauza numeroase probleme respiratorii. După ce fumezi o ţigare, mai rămâi câteva minute afară, astfel încât hainele tale să se aerisească.

Controlul pesticidelor. Expunerea îndelungată şi utilizarea excesivă a produselor care conţin pesticide îţi poate expune familia la multe probleme: de boli respiratorii la dezvoltare anormală a creierului. În loc să foloseşti aceste substanţe chimice ca să elimini gândacii de bucătărie sau insectele din casă, poţi să previi apariţia unor organisme dăunătoare dacă menţii mereu curăţenia, speli vasele bine, păstrezi produsele alimentare închise ermetic şi sigilezi fisurile din casă care pot permite insectelor dăunătoare să intre în căminul tău.

Apă curată. Apa de la robinet este de multe ori mai bună decât apa îmbuteliată. Totuşi, în multe zone, apa poate conţine chimicale periculoase si substanţe toxice, de aceea este bine să foloseşti un filtru pentru apă pe care să îl schimbi la un interval regulat. Poţi folosi filtre pentru robinetele de la chiuvetă şi chiar şi pentru duş.

Mâncare sănătosă. Deşi vasele din teflon şi tigăile non-adezive îţi uşurează munca în bucătărie, ele nu reprezintă cea mai bună opţiune când vine vorba de sănătatea ta. Teflonul conţine politetrafluoretilenă, un poliner care eliberează gaze toxice dacă este încălzit.Aceste gaze pot duce la cancer şi alte probleme de sănătate. Dacă ai tigăi sau vase din teflon, ar trebui să găteşti la temperaturi mai scăzute, dar şi mai bine ar trebui să îţi achiţionezi vase din oţel inoxidabil în care poţi să prepari o mâncare sănătoasă.

Produse de curăţare ecologice. Detergenţii şi produsele de curăţare tradiţionale conţin multe chimicale toxice şi dăunătoare. Încearcă să foloseşti produse ecologice care deşi sunt mai scumpe decât cele normale sunt mai eficiente. Alege detergenţii care nu conţin petrol sau fosfaţi şi sunt biodegradabili. De asemenea, pentru a economisi nişte bani în plus, poţi să îţi faci propriile produse de curăţare cu doar câteva ingrediente de uz casnic: sifonul poate fi folosit ca substanţă abrazivă, peroxidul de hydrogen înlătură petele, oţetul elimină depunerile de grăsime şi poate înlocui înălbitorul, cu sucul de lămâie diluat poţi să cureţi ferestrele, iar borax-ul încetineşte dezvoltarea mucegaiului si creste puterea de curăţare a detergenţilor.

sorin Diverse , , , ,

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.