Home > Moda > Moda ne poate imbolnavi

Moda ne poate imbolnavi

July 28th, 2010

În secolul trecut, femeile care voiau să arate bine purtau corsete foarte strâmte şi crinoline grele, care provocau deformări ale coastelor şi coloanei, dar şi afecţiuni interne. Moda actuală nu este mai blândă: blugii prea strâmţi, tocurile mult prea înalte, epilarea braziliană sau genţile prea mari sunt extrem de riscante pentru sănătatea ta, potrivit Newsweek.

Ochii a la Lady Gaga

Ochii mari ai cântăreţei Lady Gaga, din videoclipul “Bad Romance”, au stârnit o adevărată isterie printre tinerele din toată lumea, care au început să poarte lentile rotunde de contact, pentru a face irisul să pară mai mare. Deşi ochii cântăreţei au fost modificaţi pe calculator, adolescentele încearcă să copieze acest look, purtând lentile importate din Asia.

Vânzarea lentilelor de contact, de vedere sau cosmetice, este ilegală fără reţetă medicală, dar aceste “accesorii” sunt disponibile online, pentru 20-30 de dolari perechea. Doctorii au avertizat că lentilele pot produce răni şi infecţii grave, ducând chiar şi la orbire.

CIteste si : Noua modă a la Lady Gaga: ochii mari, de desene animate

Blugii strâmţi

Pantalonii prea mulaţi provoacă o afecţiune nervoasă numită meralgia parestetica. Cunoscută şi sub numele de “sindromul furnicăturilor la nivelul coapselor”, boala apare când presiunea prea mare strânge nervul femoral cutanat, dând o senzaţie de amorţire sau de arsură.

Personele afectate de meralgia sunt şi muncitorii din construcţii, care poartă curele foarte grele, dar şi femeile însărcinate şi persoanele obeze. Din cauza revenirii în modă a blugilor foarte strâmţi, tot mai multe tinere cu o greutate normală ajung la doctor, plângându-se de aceste “ciupituri dureroase”.

Aparatele dentare

Adolescenţii americani râd de colegii lor care poartă aparate dentare, dar acestea sunt foarte la modă în Tailanda. Fetele care nu îşi permit o consultaţie la dentist îşi pun aparate dentare false, care din punct de vedere medical nu ajută la nimic, cumpărate din târgurile de vechituri sau de pe Internet.

Nu numai că aceste aparate improvizate provoacă cheaguri de sânge şi dăunează sistemului nervos, dar pot fi şi mortale. O tânără de 17 ani a făcut o infecţie a glandei tiroide care i-a provocat un stop cardiac, după ce şi-a pus un astfel de aparat.

Tratament pentru păr cu cheratină

Acum câţiva ani, saloanele americane au fost cucerite de o metodă braziliană de a îmblânzi părul rebel, de a defini buclele şi de a da strălucire părului. Cunoscut sub numele de “escova progressiva” (coafare progresivă), tratamentul costisitor a fost promovat ca o alternativă la soluţiile tradiţionale de îndreptat părul, care folosesc chimicale puternice pentru a distruge legăturile din firul de păr.

Procedura braziliană acoperă cuticulă cu cheratină, o proteină naturală a părului. Totuşi, cheratina are nevoie de formaldehidă pentru a se lipi, substanţă clasificată ca fiind cancerigenă de Institului oncologic american. Formaldehida poate cauza iritaţii ale ochilor şi ale căilor respiratorii, dar şi tumori. Deşi producătorii susţin că tratamentele noi nu conţin această substanţă periculoasă, multe au încă derivaţi ai formaldehidei sau substanţe din aceeaşi familie (formalină, aldehidă sau metanol).

Chiloţii tanga

Avantajul acestui tip de lenjerie intimă este că nu trebuie să îţi mai faci griji că se observă conturul prin haine. În schimb, variantele foarte sumare pot fi dăunătoare pentru sănătate. Fâşia subţire serveşte drept canal de circulaţie a bacteriiilor din rect spre vagin şi uretră, existând riscul infecţiilor vaginale şi urinare.

Pentru că de obicei sunt foarte strâmţi, aceşti chiloţi pot cauza şi hemoroizi sau răni anale. Dacă nu poţi să porţi chiloţi normali, încearcă să renunţi la tanga măcar atunci când faci sport . Transpiraţia produce mediul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor.

Brăţările Silly Bandz

Copiii din ziua de astăzi nu mai colecţionează surprize de la gumele de mestecat sau diverse abţibilduri, ci Silly Bandz, nişte brăţări elastice, multicolore, care pot fi modelate într-un număr infinit de forme.

Câteva şcoli din SUA le-au interzis, pe motiv că ar distrage atenţia copiilor de la ore. Doctorii sunt şi ei de acord că sunt dăunătoare, dar din punctul de vedere al sănătăţii. Brăţările prea strânse pe încheietură pot opri fluxul sanguin. Deşi un astfel de eveniment este foarte improbabil, părinţii sunt sfătuiţi să fie atenţi dacă braţul copilului se umflă sau îşi modifică culoarea.

Bronzarea sau albirea pielii

O piele bronzată arată bine vara, cu haine albe, dar bronzul, fie că este la soare, fie la salon, poate cauza cancer de piele, cea mai comună formă de cancer în SUA. Unul din cinci americani va face cancer de piele la un moment dat, iar aproape 90% dintre cancerele de piele sunt asociate cu expunerea la radiaţiile ultraviolete de la soare.

Nici solarul nu este o alternativă sănătoasă: cei care se bronzează astfel au un risc de aproape 3 ori mai mare de cancer. În ciuda acestui lucru, mai mult de 30 de milioane de oameni se bronzează la solar în fiecare an în SUA, număr relatic mic comparat cu cel al asiaticilor, care cheltuie 18 miliarde de dolari pentru ca pielea lor să fie palidă, pe pastile, creme sau tratamente cu laser. Obsesia pielii albe vine la pachet cu riscuri: aceste tratamente pot duce la lipsa melaninei, iar cremele de albire, foarte scumpe şi ilegale, conţin cloruri mercurice, care au desfigurat mai multe femei.

Tocurile

Tocurile cui şi platformele foarte înalte înregistrează o creştere în popularitate. Lady Gaga a purtat încălţăminte înaltă de 30 de centimetri în videoclipul “Bad Romance”, iar Tina Fey a purtat platforme de 12, când a participat la Saturday Night Live.

Înainte să dai o grămadă de bani pe o astfel de pereche de pantofi, trebuie să ştii că tocurile foarte înalte pot afecta genunchii, pot deplasa şoldurile şi coloana vertebrală, pot micşora muşchii gambei şi pot provoca dureri articulare. În plus, există riscul să faci o afecţiune numită “deformarea Haglund”, adică o formaţiune osoasă care se dezvoltă în zona călcâiului.

Genţile mari

Genţile supradimensionate îţi pot da dureri de gât, de umeri şi de spate, dar şi de articulaţii. Din fericire, disconfortul este de obicei doar temporar. Asociaţia americană de chiropractică recomandă ca geanta să nu depăşească 10% din greutatea persoanei, dar în realitate ai nevoie de 20 de kilograme sau mai mult pentru a dezvolta afecţiuni permanente.

Reţine că atunci când vrei să te odihneşti, nu trebuie să îţi laşi geanta pe jos, pentru că se poate umple de bacterii precum E. coli sau stafilococ auriu, care provoacă infecţii ale pielii şi sindromul şocului toxic. Dacă tot porţi o geantă imensă, măcar şterge-o cu şerveţele umede din când în când.

Soluţii pentru creşterea genelor

Brooke Shields este cunoscută pentru sprâncenele sale stufoase, dar nu are acelaşi noroc şi când vine vorba de gene. Anul trecut, actriţa a devenit un entuziast purtător de cuvânt pentru Latisse, un medicament care promite că lungeşte, îngroaşă şi înnegreşte genele.

Totuşi, se pare că Allergan, producătorul medicamentului, a uitat să mentioneze nişte efecte secundare serioase: Latisse poate cauza creşterea părului nedorit sau colorarea pielii oriunde soluţia atinge accidental o parte a corpului. În plus, un aplicator folosit la comun poate provoca şi conjunctivită.

Epilarea braziliană cu ceară

“Mi-a schimbat viaţa”, a spus Gwyneth Paltrow, referindu-se la epilarea inghinala totală cu ceară (braziliană). Totuşi, reacţiile la această metodă de eliminare a părului nu au fost numai pozitive: în martie 2009, New Jersey aproape că a interzis epilarea braziliană, după ce două femei au ajuns la spital din această cauză. În 2007, o femeie din Australia cu diabet a fost la un pas de moarte din cauza unei infecţii pe care a făcut-o după o epilare totală.

Îndepărtarea părului cu ceară elimină şi mici bucăţi de piele, iar bacteriilor le este mai uşor să pătrundă în corp şi să provoace afecţiuni serioase. Pentru femeile dependente de epilarea braziliană, igiena şi curăţenia sunt obligatorii. Persoanele cu diabet, afecţiuni renale sau hepatice şi boli de piele, precum psoriazisul, dar şi cei cu un sistem imunitar slab, ar trebui să evite epilarea totală.

sorin Moda , , , , , ,

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.