Home > Diverse > Lista alimentelor care te răcoresc pe timp de caniculă

Lista alimentelor care te răcoresc pe timp de caniculă

August 8th, 2010

Pepenii, spanacul, salata verde, varza, castraveţii, conopida, dovleceii, ceaiul de mentă, de sunătoare şi cel verde scad temperatura corpului în zilele călduroase

Disconfortul termic este tot mai des întâlnit în ultimele zile. Medicii nutriţionişti susţin că există o listă de alimente care ajută la scăderea temperaturii corpului, atunci când termometrul arată peste 30 de grade Celsius.

Alimentele protejează şi pielea de razele ultraviolete

Astfel, Gândul vă oferă o listă a alimentelor care scad temperatura corpului în zilele toride.

Pepenii, fie că, sunt verzi sau galbeni, au un conţinut ridicat de apă, necesară pentru reechilibrarea lichidelor pierdute de organism în perioada caniculară. Medicii nutriţionişti subliniază faptul că aceste fructe conţin cantităţi importante de potasiu. În plus, pepenii galbeni protejează organismul şi de efectele negative asupra pielii provocate de razele ultraviolete ale soarelui, datorită conţinutului ridicat de beta-caroten.

Fructele de pădure sunt alte alimente ideale în zilele călduroase. Acestea oferă organismului o senzaţie de răcoare şi, datorită conţinutului scăzut de kilocalorii, ele pot fi mâncate fără limită de cantitate. În plus, medicul nutriţionist Mihaela Bilic spune că afinele, zmeura şi coacăzele au un conţinut ridicat de antioxidanţi, care vor întări organismul pentru a face faţă perioadelor caniculare.

Spanacul are un conţinut ridicat de apă şi magneziu. Culoarea verde a spanacului provine de la luteină – un pigment şi antioxidant natural care protejează pielea şi ochii de razele solare, menţionează dr. Luigi Gratton. Acelaşi efect au asupra organismului şi salata verde sau varza, deoarece au un conţinut ridicat de vitamina C, care are rolul de a ne răcori.

În acelaşi timp, nutriţioniştii ne recomandă şi legumele care au un conţinut scăzut de amidon, printre care fasolea verde, conopida, broccoli, dovleceii, ciupercile şi castraveţii. Acestea vor hidrata organismul, deoarece au şi un conţinut ridicat de apă.

Apa ocupă un loc primordial în ceea ce priveşte răcorirea organismului. Medicii adaugă pe lista lichidelor care scad temperatura corpului în perioadele caniculare ceaiul de mentă, de sunătoare, de ghimbir şi cel verde. Nutriţioniştii recomandă ca în perioada caniculară să evităm lichidele extrem de reci, pline de gheaţă sau îngheţate, deoarece nu sunt cea mai bună soluţie de răcorire. Senzaţia de rece se menţine pe o perioadă scurtă de timp şi doar în cavitatea bucală, însă stomacul se contractă apoi şi încetineşte digestia, producându-se astfel probleme la nivel gastrointestinal.

sorin Diverse , , ,

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.