Home > Recomandari > Descopera cum sa ne ingrijim corect urechile

Descopera cum sa ne ingrijim corect urechile

March 21st, 2012

Igiena urechilor este importanta, dar de cele mai multe ori, sarim peste ea sau aceasta este defectuoasa.
Ceea ce face destul de dificila ingrijirea urechilor este structura lor complexa. Pentru ca urechea este alcatuita din trei parti: urechea externa, medie si interna, iar trecerea dintr-una in alta se face foarte usor.
Ceara, sistem de protectie

Pentru a impiedica patrunderea agentilor patogeni in urechea interna, exista un mecanism de autoaparare: secretia de cerumen. Acesta este de fapt o secretie vâscoasa, galbuie, grasa, produsa de glandele ceruminoase situate la intrarea in conductul auditiv extern.
Cerumenul protejeaza urechea printr-o actiune mecanica (impinge particulele straine spre exteriorul urechii) si chimica (are actiune antibacteriana). In acelasi timp, ceara produsa de ureche are si rol de autocuratare, odata cu scurgerea ei eliminându-se si celulele moarte rezultate din procesul de regenerare a pielii.
Betisoarele sunt interzise copiilor, pentru ca pot afecta structurile interne ale urechii.

Sunt bune betisoarele de urechi? Aproape niciodata, raspund specialistii. De fapt, betisoarele de urechi nu sunt eficiente decât pentru curatarea partii externe a urechii: pavilionul si intrarea in canalul auditiv.
In situatia in care betisorul patrunde mai adânc in ureche, riscurile nu sunt deloc de ignorat. In primul rând, exista posibilitatea ca vârful betisorului sa atinga timpanul si, prin urmare, sa afecteze auzul.
Maximum de doua ori pe saptamâna
Chiar daca nu il introduci atât de adânc incât sa atingi structurile interne ale urechii, tot nu este indicata utilizarea frecventa a betisoarelor de urechi, deoarece poate duce la un efect opus celui dorit: in loc sa curete cerumenul, il impinge in interiorul canalului auditiv, favorizând formarea dopurilor de ceara.
In plus, este stimulata secretia de cerumen, ca reactie de autoaparare. De aceea, se recomanda utilizarea betisoarelor de cel mult doua ori pe saptamâna. Uneori, ceara formeaza un blocaj dur langa timpan si trebuie indepartat de medicul vostru. Blocajul din ceara sau dopul de ceara poate cauza pierderea partiala a auzului (care poate avansa), tiuitul urechilor, dureri ale urechii sau senzatia de umplere a urechii.
Produse pentru igiena zilnica
In locul betisoarelor, poti folosi pentru igiena zilnica a urechilor sprayuri speciale, care contin apa purificata si clorura de sodiu. Sprayurile curata canalul auditiv, prin umplerea lui cu lichid, si ajuta la eliminarea impuritatilor.
In cazul in care secretia de cerumen este excesiva, trebuie sa stii ca nu exista niciun produs care sa o reduca. Insa poti utiliza un spray pe baza de apa de mare, care dizolva cerumenul si il elimina.

Recomandare –
Pentru cei mici, trebuie sa folosesti produse de ingrijire specifice.
Dopul de ceara se formeaza atunci când glandele ceruminoase secreta prea mult cerumen. Acesta se combina cu resturile de piele moarta, se intareste si formeaza o substanta solida, care blocheaza canalul auditiv, afectând auzul.
Pentru a indeparta dopul de ceara, poti merge la un medic ORL, dar il poti elimina si acasa, folosind tratamente speciale, care le gasesti la farmacii.
Doctorii ne sfatuiesc sa nu ne stergem in urechi. Este mai bine sa le uscam cu un uscator de par sau sa picuram un strop de alcool medicinal in fiecare ureche, pentru ca uscarea sa fie definitiva.
Daca esti adeptul remediilor naturale, ai la dispozitie conurile pe care trebuie sa le incalzesti. Unul dintre acestea este cel cu propolis de la care inmoaie dopurile de ceara si elibereaza porii inchisi, stimulând circulatia.
Pentru igiena urechilor nu trebuie sa folosim betisoarele de urechi, deoarece acestea nu sunt sterile si, chiar daca sunt sterile, când deschidem prima data cutiuta, deja le-am contaminat. De aici pot aparea o serie de boli la nivelul conductului auditiv, dintre care cea mai frecventa este micoza (ciuperca).
Aceasta necesita tratament timp indelungat, la care se adauga disconfortul de a nu mai auzi, din cauza obstructiei prin inflamatie si durerea data de aceasta. Cel mai bine pentru igiena urechilor este sa folosim coltul de la prosop, dupa ce spalam urechea (pavilionul) cu apa si cu sapun, dar fara a lasa apa sa patrunda in conduct (umezeala favorizeaza dezvoltarea micozelor).
Asadar, ca si in cazul altor organe, nici lipsa completa a igienei nu e buna, dar nici igiena excesiva.

sorin Recomandari , ,

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.