Home > Relaxare > Descopera efectele si beneficiile rasului

Descopera efectele si beneficiile rasului

March 16th, 2012

Atunci cand radem ne schimbam din punct de vedere fiziologic. Muschii fetei noastre se intind (si sunt peste 40), pulsul si tensiunea arteriala cresc si respiratia ni se accelereaza, trimitand mai mult oxigen in tesuturi.

Dar, ce este râsul? Râsul este o forma de expresie a fetei umane care exprima veselie, fiind în corelatie cu o serie de procese fiziologice. Râsul fiind reactia normala a unui om sanatos la o situatie comica, însotita de o stare de relaxare dupa constatarea lipsei pericolului, sau conflictului fiind si o reactie de autoaparare fata de senzatia de teama.

In relațiile dintre oameni râsul poate exprima o formă de simpatie, înțelegere reciprocă, atenuarea conflictelor, necesare unei bune conviețuiri.
Unii cercetători consideră râsul ca o formă de comunicare între oameni care a existat înaintea apariției vorbirii.

Numerosi cercetatori au studiat efectele rasului asupra corpului uman si au descoperit informatii noi si extrem de interesante:

- imbunatateste circulatia sangelui: oameni de stiinta de la Universitatea un Maryland au studiat efectele asupra vaselor de sange ale persoanelor in timpul vizionarii de comedii si drame; dupa terminarea filmelor, vasele sanguine ale grupului ce urmarise comedii se comportau normal, in timp ce grupul care a urmarit drame avea vasele de sange tensionate si o circulatie mai proasta.

- imbunatateste sistemul imunitar: un nivel ridicat al stresului este asociat cu un sistem imunitar slabit; studii recente au demonstrat ca abilitatea de a face haz de necaz poate creste numarul anticorpilor din organism

- scade nivelul zaharului din sange: un studiu efectuat pe 19 diabetici a artat ca rasul poate scadea nivelul zaharului din sange; in prima zi, dupa masa, grupul de diabetici a fost pus sa citeasca; in urmatoarea, grupul a mancat aceeasi mancare, dar dupa masa a vizionat o comedie; dupa film, nivelul zaharului din sangele diabeticilor scazuse, iar in ziua anterioara, dupa lectura, ramasese la acelasi nivel.

- rasul te ajuta sa te relaxezi si sa dormi mai bine: mai ales daca te doare ceva, o terapie cu amuzament sporeste sansele de a avea un somn linistit.

Tuturor ar trebui sa ne placa sa zambim si sa radem. Daca totusi avem o zi proasta si nu reusim sa ne destindem, iata un mic experiment care sa ne vina in ajutor: luati un creion in gura si tinet-l intre dinti (fapt ce cauzeaza o expresie faciala asemanatoare zambetului) in timp ce va uitati la desene animate. Ziua dumneavoastra va deveni mai buna! Ramura științifică care se ocupă cu studiul râsului se numește Gelotologie

Si nu uitati: „O zi fără râs este o zi pierdută” (Charlie Chaplin).

sorin Relaxare , , ,

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.