Home > Diverse > Ciocolata neagra este cea mai sanatoasa

Ciocolata neagra este cea mai sanatoasa

September 23rd, 2010

Ciocolata neagra are unele beneficii asupra sanatatii care nu se regasesc si in alte sortimente. Aceasta este una din cele mai bune vesti de ultima ora din domeniul medical. Daca aveti probleme cu presiunea sangelui sau daca vreti sa preveniti bolile de inima, incercati sa mancati ciocolata neagra.

Scade presiunea sangelui
Ciocolata neagra – nu cea alba si nici cea cu lapte – scade presiunea ridicata a sangelui. Acest lucru a fost descoperit de un medic german, iar studiul a fost dar publicitatii in august 2003. Asta nu inseamna ca trebuie sa mancati ciocolata in exces. Specialistii spun ca persoanele care au atins o anumita varsta si care au probleme cu presiunea ridicata a sangelui pot recurge la acest supliment neobisnuit. Insa va trebui sa echilibrati excesul de calorii continutde ciocolata mancand alte alimente slab calorice.

Antioxidantii din ciocolata neagra

Ciocolata neagra – dar nu cea cu lapte sau ciocolata neagra consumata cu lapte – este un potential antioxidant. Antioxidantii infuleca radicalii liberi si moleculele distructivecare sunt implicate in aparitia bolilor de sange si a altor afectiuni. Descoperirile indica faptul ca laptele poate anula absorbtia de antioxidanti din ciocolata si, prin urmare, anuleaza beneficiile asupra sanatatii care pot deriva din consumul moderat de ciocolata neagra. Cumpara numai ciocolata neagra si evita sa o mananci cu lapte iar daca sanatatea va fi scuza ta pentru consumul de ciocolata, nu uita de cuvantul “moderat”.

Studiile

In cadrul unui studiu clinic sase barbati si sapte femei cu varste cuprinse intre 55 si 64 de ani care au fost diagnosticati cu presiune ridicata a sangelui, timp de doua saptamani, au mancat zilnic 100 de grame de bomboane de ciocolata si au fost rugati sa contrabalanseze cele 480 de calorii cu alte alimente slab calorice. Jumatate din pacienti au mancat ciocolata neagra si jumatate au mancat ciocolata alba. Cei care au mancat ciocolata neagra au avut o scadere semnificativa a presiunii sangelui (cu o medie de 5 puncte la fluxul sistolic si de 2 puncte lacel diastolic). Cei care au consumat ciocolata alba nu au inregistratnici o imbunatatire.

Intr-un al studiu au fost desemnate sapte femei sanatoase si cinci barbati sanatosi cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani. In zile diferite ei au mancat 100 de grame de ciocolata neagra,100 de grame de ciocolata neagra cu un pahar de lapte sau 200 de grame de ciocolata cu lapte. O ora mai tarziu, cei care au mancat doar ciocolata neagra au absorbit intreaga cantitate de antioxidanti din organism, plus un ridicat nivel de epicatechina, un compus special continut de ciocolata. La cei care au consumat ciocolata cu lapte, nivelul de epicatechina era foarte scazut.

Ciocolata pentru presiunea sangelui: cea neagra este cea mai buna

Ce este cu ciocolata neagra? Este vorba de planta phenol, mai exact, arborele de cacao. Componentele acesteia sunt recunoscute pentru scaderea presiunii sangelui. Ciocolata produsa in Europa este mult mai bogata in phenoli de cacao decat cea produsa in Statele Unite. Daca vrei sa o pregatesti in casa, nu uita: cu cat ciocolata este mai neagra, cu atat este mai sanatoasa.

Nu uita sa contrabalansezi consumul de calorii. Doar 100 de grame de ciocolata neagra poate contine 531 de calorii. Daca mananci aceeasi cantitate de mere, vei avea doar 52 de calorii, dar nu vei mai beneficia de scaderea presiunii sangelui.

Ce are ciocolata neagra în plus fata de celelalte sortimente de ciocolata – cu crema, cu lapte, cu fructe, cu alune? “Uscarea si macinarea semintelor produse de arborele de cacao sub forma de pulbere reprezinta etapele esentiale în obtinerea prafului de cacao, materia prima principala pentru prepararea ciocolatei. Alaturi de cacao, ciocolata neagra mai contine o serie de substante cu un important rol antioxidant. Aceste substante împiedica dezvoltarea celulelor canceroase.
Sfat: nu inlocui alimentele sanatoase cu ciocolata. Dietele multor persoane contin multe dulciuri. Inlocuieste-le cu ciocolata daca vrei sa incerci tratamentul cu trufe.

sorin Diverse , , ,

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.