Home > Relaxare > Ce pericole se ascund în apa de la ştrand. Cum te protejezi

Ce pericole se ascund în apa de la ştrand. Cum te protejezi

Atât clorul, cât şi substanţele dezinfectante reduc riscul apariţiei unei boli, dar nu fac miracole, subliniază dermatologii, deoarece există bacterii rezistente la substanţele folosite pentru dezinfectarea bazinului.

Apa din bazine, şezlongurile, groapa cu nisip destinată copiilor pot deveni adevărate focare de infecţii. Medicii atrag atenţia că micozele, conjunctivitele şi tulburările digestive sunt cel mai des întâlnite afecţiuni cu care te poţi molipsi după o zi petrecută la soare. “Piscinele ar trebui să aibă un loc special unde să ne spălăm pe picioare înainte de a intra în bazin, mai ales dacă ştim că avem vreo ciupercă sau micoze la nivelul unghiilor. Esenţial, pentru a ne proteja pielea, este să ne spălăm la duşuri, cu săpun, imediat ce am ieşit din bazin“, recomandă prof. dr. Anca Zbranca, medic dermatolog.

Specialiştii ne sfătuiesc să nu stăm desculţi, mai ales pe marginea piscinei. Nu împrumutaţi încălţăminte de la alte persoane şi, după plecarea de la ştrand, folosiţi spray-uri antimicotice , pentru a evita apariţia ciupercilor, mai susţin aceştia.

Evitaţi epilatul înainte de ştrand

Medicul Zbranca recomandă persoanelor care au leziuni la nivelul pielii să evite apa din bazin, deoarece în acest caz microbii pătrund mult mai uşor. “Deşi apa este tratată cu clor şi alte substanţe dezinfectante, persoanele care au şi mici zgârieturi sunt predispuse infecţiilor. În plus, între epilat, indiferent de forma pe care o alegem, şi mersul la ştrand trebuie să treacă cel puţin o zi, deoarece la nivelul pielii se produc «microfisuri» prin care pătrund microbi”, subliniază prof. dr. Anca Zbranca.

Medicii mai spun că trebuie să evităm contactul ochilor sau urechilor cu apa, pentru a preveni apariţia afecţiunilor la nivelul acestora. Astfel, după ce am ieşit din bazin, trebuie să ne spălăm şi apoi să ne ştergem cu un prosop curat, de preferat nu cel pe care stăm pe şezlong.

Medicii atenţionează asupra pericolului ingerării apei din bazin deoarece riscul apariţiei afecţiunilor digestive este destul de ridicat.

Anumiţi microbi rezistă la dezinfectanţii din apă

Potrivit specialiştilor, atât clorul, cât şi substanţele dezinfectante reduc riscul apariţiei unei boli, dar nu fac miracole. Astfel, medicii avertizează că există şi germeni extrem de rezistenţi, cum ar fi Cryptosporidium, care pot supravieţui zile în şir chiar şi într-o piscină curăţată corect. Un alt exemplu este Pseudomonas aeruginosa, germenul care provoacă cel mai des dermatite, acele iritaţii neplăcute pe care le resimţim uneori la câteva zile după ce am mers la ştrand. Şi acesta este foarte rezistent la clor, motiv pentru care se recomandă folosirea săpunului după ce am ieşit din bazin. Potrivit dr. Zbranca, pericolele de a contacta diferiţi germeni este scăzut în situaţia în care alegem o piscină mai puţin aglomerată.

sorin Relaxare ,

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.