Home > Recomandari > Ce fel de paine alegem sa mancam?

Ce fel de paine alegem sa mancam?

March 23rd, 2012

Pâinea este alimentul de bază produs prin coacerea aluatului obținut din (cereale măcinate) făină amestecată cu apă și drojdie, adăugându-se de la caz la caz diferiți ingredienți în funcție de categoria pâinii obținute.
Aceste categorii de pâine diferă după regiune, astfel în Germania este consumată mai mult pâinea neagră, pâinea obținută din orz, pe când în Franța bagheta, pâinea albă, franzela este mai apreciată.
Este adevarat ca painea consumata in exces duce la cresterea in greutate, insa un pic de paine trebuie sa mancam la fiecare masa. De ce? Pentru ca painea contine carbohidrati complecsi, fibre si proteine. Carbohidratii complecsi sunt principala sursa de energie pentru metabolism, pentru functiile cerebrale si pentru sistemul nervos central.
Painea are un efect favorabil asupra tranzitului. 25% din populatie sufera de constipatie. Acest lucru poate fi imbunatatit prin cresterea consumului de fibre solubile si insolubile. Orice tip de paine este o sursa buna de fibre, insa cea mai buna este painea integrala, pentru simplul motiv ca aceasta contine fibre insolubile. Cerealele măcinate folosite mai frecvent la producerea făinii pentru pâine sunt grâul și orzul.
Painea contribuie si la aportul de energie. Sportivii cunosc cat de important este sa consume paine atunci cand depun mult efort.
Produsele din grau integral sunt recomandate pentru a reduce riscul aparitiei unor boli cardiovasculare si a cancerului de colon.
Desi creierul reprezinta numai 2% din greutatea corporala, foloseste 20% din energia totala. Performantele creierului sunt mai putin bune pe stomacul gol. Painea este un aliat al creierului si al functiilor cognitive si este foarte importanta intr-o dieta. Cel mai bine este sa se consume paine integrala facuta din mai multe seminte. Pe langa paine si alte produse de panificatie ne ofera aceste beneficii. Dar nu uitati, toate trebuiesc consumate cu moderatie.

sorin Recomandari , , , ,

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.